Altres propostes turístiques

CIRCUIT DE VILAFRANCA

EL BRESSOL DE LA FÓRMULA 1 A ESPANYA

És un CIRCUIT DE VELOCITAT, no permanent o temporal, situat entre carreteres públiques, sent per les seves característiques EL PRIMER on es van celebrar TRES PREMIS INTERNACIONALS i que ha arribat a CENTENARI.

El CIRCUIT amb forma de perímetre triangular i amb una longitud de 14’790 quilòmetres, coincideix amb el traçat de diverses carreteres com són: N-340a, en el seu tram entre Vilafranca del Penedès i la Ràpita; el tram de la carretera BV-2176 de la Ràpita a la Múnia; el tram de carretera B-212 de la Múnia a Vilafranca del Penedès. No obstant també una part del tram de carretera BV-2176, entre la Ràpita i la Múnia pertany al municipi de l’Arboç i una part del tram de carretera B-212, entre la Múnia i Vilafranca del Penedès pertany al municipi de Sant Martí Sarroca. Implicant així a cinc municipis i dues províncies.

Més informació

Aquestes carreres van ser organitzades per la PENYA RHIN un grup d’amics en que hi havien des de notables industrials, membres de la burgesia, empresaris, enginyers, periodistes, …, tots ells amants dels cotxes, la velocitat, les innovacions que van saber canalitzar aquesta demanda social organitzant, sense cap suport oficial, unes curses que van ser l’enveja i referent de tot Europa.

Es reunien a la cafeteria, avui ja desapareguda, de la plaça Catalunya que es deia RHIN, d’aquí els hi va venir el seu nom. Van constituir-se en societat l’any 1916, en plena Primera Guerra Mundial, primer fent carreres entre ells, la cosa va anar a més fins que l’any 1921 de la mà de Joaquim Molins Figueras en organitzar premis internacionals.

Per aconseguir-ho van adaptar la reglamentació francesa a la prova, fet que va significar que aquestes curses quedessin incloses al “CALENDARI OFICIAL DEL BUREAU INTERNACIONAL”.

Buscant l’enclavament idoni per situar-hi el CIRCUIT, el soci Enric Ràfols Martí els va portar al Penedès, escollint el triangle de carreteres que uneix Vilafranca-Monjos-La Múnia. Sent on es va córrer la primera carrera internacional de cotxes de l’estat espanyol, que va ser la segona d’Europa desprès de la de París d’aquell mateix 1921.

Van realitzar-se tres edicions els anys 1921 – 1922 – 1923.

En aquestes curses es van incorporar noves normatives, algunes vigents avui en dia, com el fet que cada marca de cotxes s’identifiqui amb un color específic, la cilindrada i pes dels vehicles, la limitació de temps per acabar la cursa, o bé que la sortida de tots els vehicles es fes de manera conjunta, com es va produir per primer cop l’any 1923.

Per tal de poder arranjar degudament el lloc per on transcorrerien les curses, van treballar-hi els millors enginyers i tècnics del moment, així van modificar l’amplada, van peraltar les corbes, van millorar amb la tècnica “MACADAM” el terra dels camins i carreteres, tot amb pressupostos extraordinaris i amb resultats molt satisfactoris.

Es van projectar unes tribunes desmuntables que tenien una llargada de 135 metres, on hi cabien més de 6.000 persones, Vilafranca tenia 7.958 habitants. Tenien un apartat per acollir els corresponsals de premsa arribats a més de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, Alemanya i l’any 1922 dels EE.UU. On s’havia instal·lat telèfon i telègraf per poder enviar les cròniques quasi en temps real.

A la cursa de 1923, es va instal·lar per primer cop, a l’estat espanyol, altaveus perquè el públic pogués estar en tot moment informat de com evolucionava la carrera.

Van ser curses molt populars on cada any van venir, per un sol dia més de 50.000 persones, a més de 2.000 cotxes. Són xifres de fa 100 anys. Eren tan populars que la cursa celebrada el 21 d’octubre de 1923, en coincidir la seva data amb la del partit entre el C.F. Barcelona i l’Europa, la Federació de futbol el va ajornar perquè els aficionats poguessin venir a presenciar la carrera del CIRCUIT DE VILAFRANCA.

EL CIRCUIT DE VILAFRANCA que tenim al Penedès podem considerar-lo “EL BRESSOL DE LA FÓRMULA 1 A ESPANYA”.

Aquest va ser un projecte estratègic que va situar el Penedès en el centre mundial de l’automobilisme, que va atreure persones de tot el món, però que, malauradament, ha quedat oblidat. Tot i que es va parlar de fer-lo permanent amb un pressupost de 1.300.000 pessetes.

D’entre els circuits més importants d’Europa inaugurats als anys vint tenim:

–             Circuit de VILAFRANCA DEL PENEDÈS, a Catalunya, de l’any 1921.

–             Circuit de MONZA, a Itàlia, de l’any 1922.          

–             Circuit de LE MANS, a França, de l’any 1923.

–             Circuit de LASARTE, al País Basc, de l’any 1924.

–             Circuit de SPA-FRACORCHAMPS, a Bèlgica, de l’any 1925.

–             Circuit de NÜRBURGRING, a Alemanya, de l’any 1927.

–             Circuit de MONTECARLO, a Mònaco, de l’any 1929.

De tots ells els únics que no tenen activitat són els de l’estat espanyol, casualitat o desídia?  Aquest traçat s’hauria de preservar pel que va significar dins la història de les competicions automobilístiques internacionals a Europa, i per coneixement de les generacions futures. Actualment, el traçat del CIRCUIT no consta inclòs dins l’inventari del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura per la manca d’elements patrimonials existents de l’època.

Van venir els millors pilots d’Europa conduint els cotxes més ràpids del moment, aconseguint velocitats impensables en aquells anys. A la cursa de 1923, concretament a la setena volta, el dos cotxes TALBOT, al seu pas pels Monjos van arribar a la velocitat de 150 quilòmetres per hora, amb cotxes de fa 100 anys, sense cap mesura de seguretat i les carreteres eren sense asfaltar.

La cursa de l’any 1921 en van fer 30 voltes amb un total de 443’700 quilòmetres i els anys 1922 i 1923 es van fer 35 voltes amb un total de 517’650 quilòmetres.

Per poder competir, els pilots arribaven de tot Europa conduint els seus cotxes.

Els cotxes participants rebien el nom de “VOITURETTE”, que significa “COTXE PETIT”, era a causa que el reglament s’especificava que la cilindrada dels cotxes participants no podien superar els 1.500 centímetres cúbics, ni podien tenir més de quatre cilindres. En aquells temps els cubicatges eren molt superiors. Això va convertir el CIRCUIT DE VILAFRANCA pioner en aquesta modalitat a l’estat espanyol i dels primers en aplicar-se en les competicions a Europa, tal com es por apreciar en algunes publicacions de l’època.

Imatges

LES PETJADES DEL VESPER

Visita combinada CIARGA i Refugi del Serral + Celler Nadal

Activitat que combina el CIARGA amb una visita a les Caves Nadal on encara queden restes de l’antic aeròdrom de Sabanell que juntament amb el dels Monjos, formava part de l’anomenat Vesper de la Gloriosa.

Descripció

Fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i Nadal presentem una experiència sensorial i amb contingut, una activitat de maridatge que combina memòria històrica, enologia i gastronomia del Penedès.

L’activitat inicia el seu recorregut al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA) i Refugi del Serral a Santa Margarida i els Monjos, un equipament museogràfic singular i de referència, on coneixerem la petjada que deixà al municipi la Guerra Civil i, en especial, l’aviació republicana, amb la construcció del camp d’aviació, els tallers de muntatge d’avions i un dels refugis més ben conservats.

Tot seguit ens desplaçarem a Nadal on descobrirem, encara presents entre vinyes, les restes de l’antic aeròdrom de Sabanell que juntament amb el dels Monjos, actuava en la xarxa anomenada el Vesper de la Gloriosa. Aquí coneixerem la història de les bodegues, visitarem el celler i l’antic magatzem utilitzat com hangar durant la guerra i s’oferirà una degustació de vins, tot plegat en un entorn íntim de la finca, enmig del paisatge inconfusible del Penedès.

Preu: 22€ per persona (IVA inclòs)
*Inclou: visita al CIARGA, visita al celler Nadal i degustació de vins. No inclou el transport, tots els desplaçaments van a càrrec del client.

Informació addicional
– Cada 2n diumenge de mes a les 10:30h i en data i hora concertada per a grups privats.
– L’itinerari té una durada aproximada de 4 hores.
– La ruta comença a les 10:30h al CIARGA des d’on es realitzarà una visita guiada.
– L’itinerari continua a les 12:00h amb la visita al celler Nadal on s’oferirà una degustació de vins.

Informació i reserves

Santa Margarida i els Monjos
Punt d’Informació Turística de Santa Margarida i els Monjos. Tel. 669 287 539 / ciarga@ciarga.cat

Celler Nadal
Finca Nadal de la Boadella, s/n. El Pla del Penedès 08733. Tel.+34 938 988 011 / 607463052 visita@nadal.com

SABORS EN TEMPS DE GUERRA

Activitat combinada: CIUDEB + esmorzar + CIARGA + dinar

L’experiència s’inicia a Subirats, on es farà la visita guiada al CIUDEB, un equipament museogràfic singular i de referència sobre la Guerra Civil.

Descripció

L’experiència s’inicia a Subirats, on es farà la visita guiada al CIUDEB, un equipament museogràfic singular i de referència relacionat amb els fets ocorreguts el 22 i 23 de gener de 1939 durant la Guerra Civil.

Després de la visita es servirà un esmorzar entre vinyes amb una degustació de cava del Penedès. En acabat, els participants es traslladaran al municipi de Santa Margarida i els Monjos per conèixer el Refugi del Serral, un dels refugis més ben conservats i el CIARGA, un equipament de primer ordre dedicat a explicar la història i el desenvolupament de l’aviació republicana a la Guerra Civil espanyola.

En finalitzar la visita guiada, anirem cap al centre del municipi per gaudir d’un menú de guerra en un restaurant local.

Visita grups oberts:
Aquesta activitat es realitza el tercer diumenge de cada mes a les 10h i en data i hora concertada per a grups privats.

Punt trobada: CIUDEB

Durada: 4 hores

Preu: 35€ per persona tot inclòs

Reserves: https://shop.enoturismepenedes.cat/cataleg/sabors-en-temps-de-guerra/

MEMÒRIA DE LA GUERRA AÈRIA

Activitat combinada CIARGA + Castell de Penyafort

Amb aquesta visita emprendrem un llarg viatge en el temps iniciant-nos en la reconquesta comtal catalana, per continuar amb la implantació de la contrareforma catòlica, les desamortitzacions i la revolució industrial, fins a l’esclat de la guerra al 1936 i la posterior arribada dels primers turistes americans.

Descripció

Durant la Guerra Civil part del castell-convent de Penyafort fou confiscat per l’exèrcit republicà i reconvertit en presó. L’església es transformà en una cel·la comunitària on hi romangueren empresonats els soldats de les tropes feixistes vinculats amb l’aviació i el claustre fou utilitzat com a pati de presoners. El penal, actiu fins el gener del 1939, es trobava al costat de l’aeròdrom de Santa Margarida i els Monjos i formava part del conjunt d’equipaments que l’aviació republicana construí al Penedès per combatre els bombardejos i defensar el front.

Amb aquesta activitat combinada, us proposem conèixer tres espais clau per entendre els fets, protagonistes i conseqüències de l’aplicació de la guerra aèria al municipi de Santa Margarida i els Monjos: Les restes de l’antiga presó d’aviadors al Castell de Penyafort, l’antic aeròdrom dels Monjos amb la visita al CIARGA i el refugi antiaeri del Serral que, amb els seus 100 metres de galeria subterrània, protegí dels bombardejos els pilots i el personal del camp d’aviació.

Públic individual:
Aquesta activitat es realitza el quart diumenge de cada mes a les 11h
Punt de trobada: CIARGA
Durada: 2 hores
Preu: 5€ per persona
Preu reduït*: 3€ per persona
El desplaçament entre un espai i l’altre es realitzarà en autocar o vehicles propis del grup. Ambdós espais disposen de zona d’aparcament gratuïta.

Grups concertats:
Durada: 2 hores
Preu: 82€ per grup de màxim 30 persones. Si es superen les 30 persones s’han d’abonar 3€ per assistent de més.
Preu reduït (jubilats): 69,70€ per grup de màxim 30 persones. Si es superen les 30 persones s’han d’abonar 3€ per assistent de més.

El desplaçament entre un espai i l’altre es realitzarà autocar o vehicles propis del grup. Ambdós espais disposen de zona d’aparcament gratuïta.

Informació i reserves: 669 28 75 39 o ciarga@ciarga.cat

LES DONES DURANT LA SEGONA REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL A SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS

Itinerari audioguiat d’història feminista

Us proposem un itinerari pel municipi en clau de gènere per resseguir el paper de les dones durant la Segona República i la Guerra Civil.

Descripció

Us proposem un itinerari pel municipi en clau de gènere per resseguir el paper de les dones durant la Segona República i la Guerra Civil. Un itinerari creat en el marc del projecte La Memòria de Totes, impulsat per l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos des del 2021. La proposta neix amb l’objectiu de recuperar i posar en valor la història de les dones del municipi a través d’un procés participatiu obert a totes les veïnes..

*L’activitat inclou un fulletó informatiu amb l’itinerari audioguiat. Descarregar el fulletó.

Reserves: turisme@smmonjos.cat

 

EL CASTELL DE PENYAFORT I EL SEU ENTORN NATURAL

Visita al castell i descoberta del seu entorn natural

Et proposem endinsar-t’hi en un recorregut històric a través de la visita guiada als seus espais visitables i acabar amb una proposta de rutes a fer pel seu entorn natural ubicades dins del Parc del Foix.

Descripció

El Castell de Penyafort i el seu entorn natural

T’agradaria descobrir que s’amaga darrere les parets que configuren aquest emblemàtic edifici que acumula gairebé mil anys d’història i passejar pel seu entorn?

Et proposem endinsar-t’hi en un recorregut històric a través de la visita guiada als seus espais visitables i acabar amb una proposta de rutes a fer pel seu entorn natural ubicades dins del Parc del Foix.

El conjunt arquitectònic del Castell de Penyafort, testimonia l’evolució d’un territori que concentra, a escala local, alguns dels fets més transcendentals de la Història de Catalunya.
Durant el s. XI al raser del castell d’Olèrdola s’erigí una torre de guaita destinada a protegir la terra conquerida als musulmans d’Al-Andalus. Des de llavors, una església, un convent, una residència de la burgesia industrial i fins i tot una presó depenent de l’aviació republicana durant la Guerra Civil, s’han anat afegint a la fortificació original donant lloc al polièdric i ric conjunt arquitectònic actual.

Després de la visita guiada us convidarem recorre els itineraris naturals que envolten el castell orientant-vos en funció de les vostres necessitats.

Aquests senders menen a la descoberta de paisatges realment sorprenents, com el del fondo de Sant Llorenç, on conviuen elements clàssics de vegetació atlàntica i mediterrània; els que envolten el Castell de Penyafort, amb una fantàstica albereda al voltant del riu; o els que ens serveixen per resseguir de nou les passes dels antics caminaires que viatjaven entre els castells d’Olèrdola, Penyafort i Castellet, entre altres.

*L’activitat inclou un fulletó informatiu amb itineraris naturals per realitzar al voltant del castell. Descarregar el fulletó.

Reserves: turisme@smmonjos.cat

 

L’OCI BURGÈS AL CASTELL DE PENYAFORT

Visita guiada + vermut

Amb aquesta visita ens endinsarem en la vida, costums i oci de la burgesia industrial catalana. El castell de Penyafort que havia funcionat com a recinte conventual durant dos segles, finalitzà la seva vida monàstica l’any 1836. Després de la desamortització de Mendizábal, l’industrial Miquel Puig, fundador de la Colònia Sedó d’Esparraguera, esdevingué el nou propietari de la finca. Uns anys més tard, la propietat fou heretada pel seu fill Josep Puig i Llagostera, qui reconvertí la propietat en explotació vinícola i residència estival.

En acabar la visita guiada, s’oferirà un vermut per als assistents.

Descripció

La visita es realitza cada 1r diumenge de mes a les 12h i també sota reserva per a grups privats.

Punt de trobada: Oficina d’Informació de Castell de Penyafort
Durada: 1h i 15min
L’activitat es realitza cada primer diumenge de mes a les 12:00h amb reserva prèvia.
L’activitat es realitza per a grups privats en data i hora concertada.

El castell de Penyafort es troba situat al sud del municipi de Santa Margarida i els Monjos, vora el curs del Foix i ben a prop d’una sèrie d’indústries.

Es tracta d’un conjunt arquitectònic datat del segle XI que inclou elements de diferents estils constructius. En els seus inicis fou una torre de defensa, antic casal fortificat de Penyafort, més tard l’ordre dels dominics hi fundà un convent i una església i finalment es convertí en l’edifici que podem contemplar actualment, un monument representatiu dels espais de lleure de la burgesia industrial catalana de finals del segle XIX.

El complex de dimensions excepcionals compte amb un ampli patí d’accés al davant de la façana principal, l’església d’una sola nau i sis capelles laterals, una torre de planta circular i les dependències conventuals d’un castell d’aquestes característiques.

Què inclou?
Visita guiada i tast de vermut.

Reserves: turisme@smmonjos.cat