La Quadra,
espai dels balls populars
i les festes majors del municipi

La Quadra és l’espai dels balls populars i de les festes majors del municipi, un equipament inaugurat el 5 de juliol de 2019. Es va recuperar l’antiga cavallerissa de Mas Catarro i es va museïtzar amb l’objectiu de disposar d’una instal·lació per a la conservació i la difusió del patrimoni local i de la cultura popular.

Amb una superfície de 144 m2, la Quadra exposa bona part de les peces del seguici. Hi són els gegants i els gegantons, els dracs, els capgrossos i elements dels balls: cintes, gitanes, diables, panderos, picarols, Serrallonga, pastorets, bastoners, cercolets i Ball del Foix.

Completa l’exposició audiovisuals i recursos digitals amb les músiques i vídeos de la festa i una guia amb informació de tots els balls de les festes majors. La Quadra esdevé un espai de trobada per a les entitats culturals i està oberta a les visites especialment a les escoles.

Informacions importants

Horari de la Quadra

Visites amb cita prèvia.

Contacte

Telèfon de contacte: 93 818 61 28

Les tres Festes Majors del municipi

Festa Major dels Monjos

La Festa Major dels Monjos se celebra cada any al voltant del 20 de juliol en honor de santa Margarida.

La festa està organitzada per la Comissió de Festes, amb la col·laboració de l’Ajuntament i moltes entitats. Entre d’altres, la Societat Cultural La Margaridoia també organitza actes de festa major. Aquesta entitat centenària hi té un destacat programa d’activitats. Històricament, va ser la vertebradora de la festa al nucli dels Monjos, però amb la recuperació dels ajuntaments democràtics, al començament dels anys vuitanta, la Comissió de Festes va passar a ser el pal de paller de l’organització, la coordinació i la gestió de la Festa Major d’estiu, des de la perspectiva de la participació, la transversalitat i la diversitat, perquè la festa tingués un caire encara més popular.

La Festa Major disposa cada any de nombroses activitats folklòriques i tradicionals que es coordinen des de la Comissió de Festes amb totes les associacions i entitats que hi participen.

La traca dona inici als dies festius, prèvia al pregó. Les cercaviles, els balls de lluïment i els correfocs representen el punt de tradició dels elements i balls folklòrics, on es reuneixen tant els grups dels Monjos com els de la Ràpita. La Nit de Foc, organitzada pel ball de diables dels Monjos Spantus, posa el punt final a la festa en forma de foc i llum.

La Festa Major d’hivern dels Monjos se celebra cada any al voltant del 17 de gener en honor de sant Antoni Abat. La festa està organitzada per la Societat Cultural La Margaridoia, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i cada any s’hi fa el sopar popular, balls, el pregó i activitats diverses.

Festa Major de la Ràpita

La Festa Major de la Ràpita se celebra cada any al voltant del primer cap de setmana d’agost en honor de sant Domènec de Guzmán.

La festa està organitzada pel Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc (CCRR), entitat centenària, amb la col·laboració de l’Ajuntament i diverses associacions i entitats del poble. Cada any s’hi fan nombroses activitats folklòriques i tradicionals, i també participen en correfocs, cercaviles i balls de lluïment els elements i balls folklòrics populars tant de la Ràpita com dels Monjos. Com a tret diferenciador, el ball de diables de la Ràpita organitza La Fogardera, festa de foc i llum que té lloc diumenge de Festa Major.

La Festa Major d’hivern de la Ràpita se celebra cada any al voltant del 23 de gener en honor de sant Raimon de Penyafort. La festa està organitzada pel Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc i cada any s’hi fan el sopar popular, balls i activitats diverses.

Festa Major de cal Rubió

La Festa Major de Cal Rubió se celebra cada any al voltant del 12 d’oc- tubre en honor de la Mare de Déu del Pilar.

La festa està organitzada per l’entitat centenària Centre Cultural i Recreatiu de Cal Rubió, coneguda com La Societat, creada el 1907 inicialment com la Germandat. És l’espai de trobada social i cultural del poble i, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitza la Festa Major, que cada any té nombroses activitats folklòriques i tradicio- nals, de caire popular, en les quals també participen els elements i balls populars tant dels Monjos com de la Ràpita.