Altres propostes turístiques

MENGES DE GUERRA

Visita guiada + tastet

A través de la visita del CIARGA i el refugi del Serral tractarem els efectes que la construcció de l’aeròdrom i la guerra aèria van causar en el dia a dia dels seus habitants.

Descripció

Visita guiada + tastet

Alimentació i subsistència al Penedès durant la Guerra Civil
El camp d’aviació d’ Els Monjos va transformar, encara més, la vida d’una població que ja patia els efectes propis de la guerra. L’expropiació de camps de cultiu i vinyes per part de l’exèrcit republicà reduí les possibilitats d’obtenció i distribució d’aliments al municipi. La batalla de l’ou, les guixes o l’organització de menjadors populars com el Xiringuito, esdevingueren estratègies per tal de superar les dificultats que imposava el conflicte.
A través de la visita del CIARGA i el refugi del Serral tractarem els efectes que la construcció de l’aeròdrom i la guerra aèria van causar en el dia a dia dels seus habitants. L’activitat acabarà amb un tast que recrea les omnipresents guixes de la Guerra Civil.

Visita grups oberts:
La visita es realitza el 1er diumenge de cada mes a les 11:30h
Durada: 1 hora i mitja
Preu: 10€ per persona (inclou la visita guiada + tastet + copa de vi)

Visita grups concertats:
Durada: 1 hora i mitja
Preu: 10€ per persona (inclou la visita guiada + tastet + copa de vi)

Reserves: ciarga@ciarga.cat

LES PETJADES DEL VESPER

Visita combinada CIARGA i Refugi del Serral + Celler Nadal

Activitat que combina el CIARGA amb una visita a les Caves Nadal on encara queden restes de l’antic aeròdrom de Sabanell que juntament amb el dels Monjos, formava part de l’anomenat Vesper de la Gloriosa.

Descripció

Fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i Nadal presentem una experiència sensorial i amb contingut, una activitat de maridatge que combina memòria històrica, enologia i gastronomia del Penedès.

L’activitat inicia el seu recorregut al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA) i Refugi del Serral a Santa Margarida i els Monjos, un equipament museogràfic singular i de referència, on coneixerem la petjada que deixà al municipi la Guerra Civil i, en especial, l’aviació republicana, amb la construcció del camp d’aviació, els tallers de muntatge d’avions i un dels refugis més ben conservats.

Tot seguit ens desplaçarem a Nadal on descobrirem, encara presents entre vinyes, les restes de l’antic aeròdrom de Sabanell que juntament amb el dels Monjos, actuava en la xarxa anomenada el Vesper de la Gloriosa. Aquí coneixerem la història de les bodegues, visitarem el celler i l’antic magatzem utilitzat com hangar durant la guerra i s’oferirà una degustació de vins, tot plegat en un entorn íntim de la finca, enmig del paisatge inconfusible del Penedès.

Preu: 22€ per persona (IVA inclòs)
*Inclou: visita al CIARGA, visita al celler Nadal i degustació de vins. No inclou el transport, tots els desplaçaments van a càrrec del client.

Informació addicional
– Cada 2n diumenge de mes a les 10:30h i en data i hora concertada per a grups privats.
– L’itinerari té una durada aproximada de 4 hores.
– La ruta comença a les 10:30h al CIARGA des d’on es realitzarà una visita guiada.
– L’itinerari continua a les 12:00h amb la visita al celler Nadal on s’oferirà una degustació de vins.

Informació i reserves

Santa Margarida i els Monjos
Punt d’Informació Turística de Santa Margarida i els Monjos. Tel. 669 287 539 / ciarga@ciarga.cat

Celler Nadal
Finca Nadal de la Boadella, s/n. El Pla del Penedès 08733. Tel.+34 938 988 011 / 607463052 visita@nadal.com

SABORS EN TEMPS DE GUERRA

Activitat combinada: CIUDEB + esmorzar + CIARGA + dinar

L’experiència s’inicia a Subirats, on es farà la visita guiada al CIUDEB, un equipament museogràfic singular i de referència sobre la Guerra Civil.

Descripció

L’experiència s’inicia a Subirats, on es farà la visita guiada al CIUDEB, un equipament museogràfic singular i de referència relacionat amb els fets ocorreguts el 22 i 23 de gener de 1939 durant la Guerra Civil.

Després de la visita es servirà un esmorzar entre vinyes amb una degustació de cava del Penedès. En acabat, els participants es traslladaran al municipi de Santa Margarida i els Monjos per conèixer el Refugi del Serral, un dels refugis més ben conservats i el CIARGA, un equipament de primer ordre dedicat a explicar la història i el desenvolupament de l’aviació republicana a la Guerra Civil espanyola.

En finalitzar la visita guiada, anirem cap al centre del municipi per gaudir d’un menú de guerra en un restaurant local.

Visita grups oberts:
Aquesta activitat es realitza el tercer diumenge de cada mes a les 10h i en data i hora concertada per a grups privats.

Punt trobada: CIUDEB

Durada: 4 hores

Preu: 35€ per persona tot inclòs

Reserves: https://shop.enoturismepenedes.cat/cataleg/sabors-en-temps-de-guerra/

MEMÒRIA DE LA GUERRA AÈRIA

Activitat combinada CIARGA + Castell de Penyafort

Amb aquesta visita emprendrem un llarg viatge en el temps iniciant-nos en la reconquesta comtal catalana, per continuar amb la implantació de la contrareforma catòlica, les desamortitzacions i la revolució industrial, fins a l’esclat de la guerra al 1936 i la posterior arribada dels primers turistes americans.

Descripció

Durant la Guerra Civil part del castell-convent de Penyafort fou confiscat per l’exèrcit republicà i reconvertit en presó. L’església es transformà en una cel·la comunitària on hi romangueren empresonats els soldats de les tropes feixistes vinculats amb l’aviació i el claustre fou utilitzat com a pati de presoners. El penal, actiu fins el gener del 1939, es trobava al costat de l’aeròdrom de Santa Margarida i els Monjos i formava part del conjunt d’equipaments que l’aviació republicana construí al Penedès per combatre els bombardejos i defensar el front.

Amb aquesta activitat combinada, us proposem conèixer tres espais clau per entendre els fets, protagonistes i conseqüències de l’aplicació de la guerra aèria al municipi de Santa Margarida i els Monjos: Les restes de l’antiga presó d’aviadors al Castell de Penyafort, l’antic aeròdrom dels Monjos amb la visita al CIARGA i el refugi antiaeri del Serral que, amb els seus 100 metres de galeria subterrània, protegí dels bombardejos els pilots i el personal del camp d’aviació.

Públic individual:
Aquesta activitat es realitza el quart diumenge de cada mes a les 11h
Punt de trobada: CIARGA
Durada: 2 hores
Preu: 5€ per persona
Preu reduït*: 3€ per persona
El desplaçament entre un espai i l’altre es realitzarà en autocar o vehicles propis del grup. Ambdós espais disposen de zona d’aparcament gratuïta.

Grups concertats:
Durada: 2 hores
Preu: 82€ per grup de màxim 30 persones. Si es superen les 30 persones s’han d’abonar 3€ per assistent de més.
Preu reduït (jubilats): 69,70€ per grup de màxim 30 persones. Si es superen les 30 persones s’han d’abonar 3€ per assistent de més.

El desplaçament entre un espai i l’altre es realitzarà autocar o vehicles propis del grup. Ambdós espais disposen de zona d’aparcament gratuïta.

Informació i reserves: 669 28 75 39 o ciarga@ciarga.cat

LA CUINA DELS FRARES

Visita guiada

Amb aquesta visita guiada, i a partir de diferents degustacions, viurem l’experiència de conèixer què i com menjaven els frares dominics del convent de Penyafort (1603-1835), endinsant-nos en un univers gastronòmic que encara avui perdura assimilat en el receptari del corpus culinari català.

Descripció

La cuina dels frares al convent de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos)

Amb aquesta visita guiada, i a partir de diferents degustacions, viurem l’experiència de conèixer què i com menjaven els frares dominics del convent de Penyafort (1603-1835), endinsant-nos en un univers gastronòmic que encara avui perdura assimilat en el receptari del corpus culinari català.

Punt de trobada: Oficina d’Informació de Castell de Penyafort
Durada: 1h 30min
L’activitat es realitza cada segon diumenge de mes a les 12:30h.
L’activitat es realitza per a grups privats en data i hora concertada.

El castell de Penyafort es troba situat al sud del municipi de Santa Margarida i els Monjos, vora el curs del Foix i ben a prop d’una sèrie d’indústries.

Es tracta d’un conjunt arquitectònic datat del segle XI que inclou elements de diferents estils constructius. En els seus inicis fou una torre de defensa, antic casal fortificat de Penyafort, més tard l’ordre dels dominics hi fundà un convent i una església i finalment es convertí en l’edifici que podem contemplar actualment, un monument representatiu dels espais de lleure de la burgesia industrial catalana de finals del segle XIX.

El complex de dimensions excepcionals compte amb un ampli patí d’accés al davant de la façana principal, l’església d’una sola nau i sis capelles laterals, una torre de planta circular i les dependències conventuals d’un castell d’aquestes característiques.

Què inclou?
Visita guiada i tres tastos de menges conventuals, acompanyades de vi o most.

Reserves: Enoturisme Penedès

EL CASTELL DE PENYAFORT I EL SEU ENTORN NATURAL

Visita al castell i descoberta del seu entorn natural

Et proposem endinsar-t’hi en un recorregut històric a través de la visita guiada als seus espais visitables i acabar amb una proposta de rutes a fer pel seu entorn natural ubicades dins del Parc del Foix.

Descripció

El Castell de Penyafort i el seu entorn natural

T’agradaria descobrir que s’amaga darrere les parets que configuren aquest emblemàtic edifici que acumula gairebé mil anys d’història i passejar pel seu entorn?

Et proposem endinsar-t’hi en un recorregut històric a través de la visita guiada als seus espais visitables i acabar amb una proposta de rutes a fer pel seu entorn natural ubicades dins del Parc del Foix.

El conjunt arquitectònic del Castell de Penyafort, testimonia l’evolució d’un territori que concentra, a escala local, alguns dels fets més transcendentals de la Història de Catalunya.
Durant el s. XI al raser del castell d’Olèrdola s’erigí una torre de guaita destinada a protegir la terra conquerida als musulmans d’Al-Andalus. Des de llavors, una església, un convent, una residència de la burgesia industrial i fins i tot una presó depenent de l’aviació republicana durant la Guerra Civil, s’han anat afegint a la fortificació original donant lloc al polièdric i ric conjunt arquitectònic actual.

Després de la visita guiada us convidarem recorre els itineraris naturals que envolten el castell orientant-vos en funció de les vostres necessitats.

Aquests senders menen a la descoberta de paisatges realment sorprenents, com el del fondo de Sant Llorenç, on conviuen elements clàssics de vegetació atlàntica i mediterrània; els que envolten el Castell de Penyafort, amb una fantàstica albereda al voltant del riu; o els que ens serveixen per resseguir de nou les passes dels antics caminaires que viatjaven entre els castells d’Olèrdola, Penyafort i Castellet, entre altres.

*L’activitat inclou un fulletó informatiu amb itineraris naturals per realitzar al voltant del castell. Descarregar el fulletó.

Reserves: turisme@smmonjos.cat