RUTES
TURÍSTIQUES
NATURALS

Rutes a peu a l’entorn de Santa Margarida i els Monjos

Aquestes rutes estan pensades per gaudir de l’entorn natural, descobrint l’entorn i la gran varietat de fauna i flora que et sorprendrà mentre es practica un esport tan saludable com és el de caminar. Recomanem consultar la fitxa tècnica per escollir la ruta d’acord amb les possibilitats de cadascú.

Descarrega’t el full informatiu

La Sanabra i el fondo de Sant Llorenç

Aquest és un itinerari circular de baixa dificultat que permet conèixer l’entorn natural del fondo de Sant Llorenç dins l’espai natural protegit del Parc del Foix. La ruta ens porta a descobrir elements patrimonials únics i a gaudir d’un passeig per un paisatge agrícola i forestal.

Fitxa tècnica
Recorregut: 5 km 500 m
Durada aproximada: 1 h 30 min
Dificultat: molt baixa
Ruta circular per fer a peu.

Punt d’inici i final: Castell de Penyafort

Santa Margarida i els Monjos

GPS: LAT 41.306286 / LON 1.658249

Ruta dins l’espai natural protegit del Parc del Foix.

Descripció del recorregut
L’itinerari del Fondo de Sant Llorenç comença a l’aparcament superior del castell de Penyafort, des d’on hem d’agafar el camí asfaltat que voreja el recinte. Deixem un trencall a l’esquerra i poc després un altre a la dreta i continuem pel camí principal, on anirem trobant les masies de Cal Magí i, més endavant, Cal Noi, Cal Prunera i Cal Vicari. A l’altura d’aquestes cases veiem un camí a l’esquerra, que serà per on tornarem. Nosaltres, ara, continuem recte pel camí asfaltat. Al cap d’una estona travessem el torrent de Sal i Pebre. Després de la pujada deixem un camí a la dreta al costat d’una casa i uns 100 m més endavant girem a l’esquerra per un camí que puja en direcció a la Sanabra. A mesura que ens acostem veiem la masia fortificada i els edificis annexos. Seguim el camí recte que passa per sota la casa pairal fins a arribar al costat de l’ermita romànica de Santa Maria de la Sanabra. Uns 70 m després de l’ermita agafem un sender a l’esquerra, mig amagat per la vegetació, on podem veure una petita barraca de pedra seca tot just a l’inici. Baixem per aquest sender, vorejat d’alzines i amb antigues roderes de carro, fins a arribar al camí principal del fondo. L’agafarem cap a la dreta, deixant enrere la cadena, en direcció a la font de Sant Llorenç. El camí és fresc i ombrívol, i hi destaca una frondosa vegetació d’alzinar.

Un cop arribem a la font, trobarem unes taules de pícnic on podrem reposar o continuarem el camí, flanquejat ara per antigues feixes de conreu, fins a trobar, al cap d’uns 500 m, un antic forn de calç restaurat.

La tornada la realitzem pel camí principal del fondo que, més enllà de la cadena, passa enmig de vinyes fins a arribar al davant de la masia de cal Noi. Continuem cap a la dreta pel camí asfaltat que ens portarà, de nou, davant el castell de Penyafort.

Castell de Penyafort
La part més antiga d’aquest conjunt arquitectònic és la torre circular, probablement datada del segle XII, que correspon a les restes de la casa natal de Raimon de Penyafort (1185-1275). A més d’aquesta torre medieval, el conjunt comprèn diversos edificis construïts a partir del segle xvii, que varen ser convent dominic fins a la desamortització de Mendizábal el 1836. A partir d’aquest moment l’edifici passà a mans de la família burgesa Puig i Llagostera, que hi féu la seva residència d’estiueig. Durant dècades han estat diversos els propietaris d’aquest edifici, que hi han fet reformes i projectes varis, fins que l’any 2001 passà a ser de propietat municipal.
La Sanabra i l’ermita
Segurament la Sanabra fou una de les primeres masies del municipi. El nom ve del llatí “Xenna Abra”, que volia dir “servidora de menjars”. Després es troba documentada com a “Sinapis” i a partir dels anys 992 i 993 com a “Sanabra”. En la seva reconstrucció es va aprofitar l’estructura gòtica del 1674.

Al costat hi ha l’ermita de Santa Maria de la Sanabra, d’arquitectura romànica i de planta rectangular. Té una portalada de mig punt i un absis semicircular amb finestres d’espitllera, i està construïda amb grans carreus de pedra picada molt ben conservats.

Font de sant Llorenç i forn de calç

Situada al fondo de Sant Llorenç, aquesta font sovint raja, tot i que no està garantida la potabilitat de l’aigua. Destaca la vegetació d’aquesta fondalada, on predomina l’alzinar amb espècies d’obaga com el marfull (Viburnum tinus), el boix (Buxus sempervirens), el galzeran (Ruscus aculeatus) i l’heura (Hedera helix). L’indret és molt bonic, hi ha ombra, hi podem seure, menjar, descansar, escoltar els ocells…

Uns metres més amunt trobem un antic forn de calç restaurat que, igual que les nombroses feixes de pedra seca del seu voltant, és testimoni de la intensa activitat agrícola i d’explotació forestal que s’havia dut a terme anys enrere en aquests boscos.

Recomanacions

Consulteu la previsió meteorològica abans d’iniciar la ruta.

Porteu calçat adequat per caminar, aigua, gorra i roba d’abrigar segons l’època de l’any.

Estigueu atents i respecteu la senyalització en cas de batudes.

En cas d’emergència, truqueu al 112.

Ribera del Riu Foix a Penyafort

Aquest és un itinerari circular de baixa dificultat que permet conèixer l’entorn del conjunt monumental del Castell de Penyafort dins l’espai natural protegit del Parc del Foix. La ruta ens apropa al bosc de ribera que creix a la falda del castell i que, en tot moment, ressegueix el curs del riu Foix.

Fitxa tècnica
Recorregut: 1 km 500m
Durada aproximada: 30-40 minuts
Dificultat: molt baixa
Ruta circular per fer a peu.

Punt d’inici i final: Castell de Penyafort

Santa Margarida i els Monjos

GPS: LAT 41.306286 / LON 1.658249

Ruta senyalitzada dins l’espai natural protegit del Parc del Foix.

Descripció del recorregut
Situats davant la porta d’entrada al castell de Penyafort, iniciem la ruta pel camí asfaltat que voreja l’edifici. Després del primer revolt, deixem a l’esquerra el camí de Cal Pere Joan i uns 50m endavant agafem un trencall a la dreta que va resseguint el mur del recinte del castell i que ens portarà fins la riba del riu Foix. Durant aquest tram veiem un paisatge vitivinícola i una bona panoràmica de la plana penedesenca amb la serralada prelitoral al fons. A mesura que ens acostem al riu trobem arbres de vegetació de ribera com freixes, oms i sobretot àlbers (albareda). Creuem el riu per sobre la passera i continuem per un sender entre la vegetació de ribera, ara en direcció contrària a la que anàvem, resseguint el marge dret del riu. En aquest punt podem observar l’edifici del castell de Penyafort dalt la penya erosionada per l’efecte de l’aigua. Després de fer uns 460m riu amunt trobem el camí asfaltat que agafem cap a la dreta per arribar, de nou, davant el castell.

Durant tot el recorregut trobem senyalització vertical del Parc del Foix.

Castell de Penyafort
La part més antiga d’aquest conjunt arquitectònic és la torre circular, probablement datada del segle XII i que correspon a les restes de la casa natal de Raimon de Penyafort (1185-1275). A més d’aquesta torre medieval, el conjunt comprèn diversos edificis construïts a partir del segle XVII i que varen ser convent dominic fins a la desamortització de Mendizábal el 1836. A partir d’aquest moment l’edifici passà a mans de la família burgesa Puig i Llagostera que en feu la seva residència d’estiueig. Durant dècades han estat diversos els propietaris que han passat per aquest edifici fent-hi reformes i projectes varis, fins que l’any 2001 passà a ser de propietat municipal.
Riu Foix
El riu Foix té una llargada aproximada de 40 Km; neix a la serralada Prelitoral (prop de la Llacuna) a uns 900 metres d’alçada, travessa la depressió del Penedès i la serralada Litoral fins desembocar al mar prop de Cubelles. Al llarg del seu recorregut va rebent aigües de diverses rieres i torrents, tot i que el règim hídric és típicament mediterrani amb variacions estacionals acusades.

Al llarg del seu recorregut conserva espais humits de gran valor natural i ecològic, especialment a la zona de l’embassament a Castellet. Per aquest motiu l’any 1993 va gestar-se l’espai natural protegit del Parc del Foix, amb actualment més de 3.100 ha protegides, que vetlla per la conservació i millora dels valors naturals i patrimonials del territori.

El bosc de ribera: l’albareda i el canyissar

Durant el recorregut podem observar un bosc de ribera madur, on en destaca principalment l’àlber (Populus alba). Les albaredes ocupen la primera línia vora les aigües dels rius a les planes, allà on el nivell freàtic és sempre prou elevat. També hi veiem oms (Ulmus minor), plàtans (Platanus x hispanica) i freixes (Fraxinus angustifolia). Al sotabosc hi trobem altres plantes com esbarzers (Rubus ulmifolius), saücs (Sambucus nigra) o la vinca (Vinca difformis), que a la primavera floreix deixant el sotabosc tacat de blau.

Resseguint el marge dret del riu al tram sota el Castell de Penyafort hi trobem un canyissar prou considerable. El canyís (Phragmites australis) és una gramínia similar a la canya, però no tan alta i amb la tija molt més prima.

Els canyissars tenen una gran importància com a lloc de cria i refugi de nombroses espècies animals, sobretot d’ocells com l’ànec collverd, la polla d’aigua, el blauet, també amfibis com la granota verda i rèptils com la serp d’aigua o la tortuga de rierol.

És de vital importància mantenir l’ecosistema de ribera en bon estat ecològic per a la conservació de la fauna i la flora, així com garantir la continuïtat d’aquests ecosistemes com a corredors verds per a que vetllin per la preservació de la biodiversitat del territori.

Recomanacions
Part del recorregut transcorre per zona inundable. Consulteu la previsió meteorològica abans d’iniciar la ruta; en cas de pluja no es recomana fer el tram vora el riu.

Porteu calçat adequat per caminar, aigua, gorra i roba d’abric segons l’època de l’any.

Estigueu atents i respecteu la senyalització en cas de batudes.

Respecteu l’entorn natural; emporteu-vos les deixalles.

En cas d’emergència, truqueu al 112.

Ruta del CIARGA al torrent de Cal Bruna

Ruta pel CIARGA i el refugi del Serral, amb paisatge vitivinícola i el Bosc de ribera. 

Fitxa tècnica

Recorregut: 2 km 360m
Durada aproximada: 45 minuts
Dificultat: baixa
Ruta circular per fer a peu.

Punt d’inici i final: CIARGA (Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria)

Parc de la memòria, s/n (Refugi Serral) Santa Margarida i els Monjos

GPS: LAT 41.19154 / LON 1.39154

Ruta no senyalitzada

Descripció del recorregut

Iniciem la ruta al CIARGA, Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, davant la masia del Serral. Agafem el camí asfaltat en direcció sud. Durant el recorregut passem per davant Mas Granell i pocs metres després girem a la dreta per agafar un camí entre vinyes que ens portarà a Sardinyola. Creuem el camí asfaltat, continuem recte pel carrer Xaloc i girem a la dreta pel carrer de Llebeig. El resseguim tot fins a trobar l’inici d’un camí entre ametllers. Continuem recte i al cap de pocs metres veiem que es bifurca; nosaltres agafem el camí de l’esquerra, que ens baixarà cap al torrent de la Bruixa. Un cop vora el torrent, busquem a l’esquerra un bon pas per poder creuar a l’altra banda. Un cop creuats, continuem aigües amunt enmig d’un bosc de ribera on predominen els àlbers, oms i plàtans. A uns 150 m veiem uns magnífics exemplars de pi pinyoner. Continuem pel sender que voreja el torrent i que va girant cap a l’esquerra fins a pujar al camí asfaltat de Cal Bruna. L’agafem cap a la dreta tot creuant el pont sobre el torrent, i al cap de 250 m ens tornem a trobar el camí de Sardinyola. El creuem i continuem recte fins a trobar a la dreta el trencall que ens portarà de nou al Serral, punt on hem iniciat el recorregut.

CIARGA i refugi del Serral

El Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria) és un equipament museogràfic relacionat amb l’aviació i la guerra civil que s’ubica al costat de la masia del Serral dins el qual havia estat l’aeròdrom republicà dels Monjos i que formava part del Vesper de la Gloriosa.

Al costat del centre s’hi conserva l’antic refugi antiaeri, del que en podem observar les dues boques d’entrada i les tres xemeneies de ventilació. La presència d’aquest refugi va relacionada amb l’existència del camp d’aviació. Es troba a uns 10 m de profunditat i té una capacitat per a unes 120 persones.

Paisatge vitivinícola

Al municipi de Santa Margarida i els Monjos, tot havent-hi un teixit industrial i comercial prou intens, es conserva part de l’ús tradicional agrícola del sòl on el conreu de la vinya n’és predominant. Al voltant de petits nuclis, com el de Sardinyola, podem veure grans extensions de vinya que ens ofereixen un bonic paisatge rural.

Bosc de ribera

Al torrent de la Bruixa, al seu pas per Sardinyola, hi podem observar un interessant bosc de ribera amb gran diversitat d’espècies vegetals. Hi trobem àlbers (Populus alba), pollancres (Populus nigra), plàtans (Platanusxhispanica), oms (Ulmus minor) i alzines (Quercus ilex) amb un sotabosc on predominen plantes enfiladisses com l’heura (Hedera helix), l’arítjol (Smilax aspera) o l’esbarzer (Rubus ulmifolius).

Al costat del torrent hi ha les fonts de l’Hort del Cases i la font de Sardinyola, actualment difícils de localitzar sota l’extens canyar que ocupa el marge.

Les rieres i torrents tenen un paper fonamental pel que fa a la conservació de la biodiversitat del territori, ja sigui per la seva funció de reservori de fauna i flora, com pel paper de corredors biològics que minimitzen la fragmentació i aïllament dels hàbitats naturals.

Recomanacions
Part del recorregut transcorre per zona inundable. Consulteu la previsió meteorològica abans d’iniciar la ruta; en cas de pluja no es recomana fer el tram vora el torrent.

Porteu calçat adequat per caminar, aigua, gorra i roba d’abrigar segons l’època de l’any.

Estigueu atents i respecteu la senyalització en cas de batudes.

En cas d’emergència, truqueu al 112.

Penyafel

Ruta circular amb inici i final al poble dels Monjos que permet conèixer un dels principals elements del patrimoni arquitectònic i històric del municipi, l’ermita de Penyafel.

L’itinerari ens acosta a descobrir el cultiu de la vinya i el bosc mediterrani, caracteritzat per pinedes de pi blanc amb un ric sotabosc de plantes aromàtiques com la farigola, el romaní o l’espígol. Un cop a l’ermita es pot gaudir d’unes vistes excepcionals de la plana penedesenca.

Fitxa tècnica
Recorregut: 5 km 900 m
Durada aproximada: 1 hora 45 minuts
Dificultat: baixa
Ruta circular per fer a peu

Punt d’inici i final: Punt d’Informació Turística de Santa Margarida i els Monjos (Els Monjos).
Avinguda Catalunya, s/n (zona aparcament municipal)
GPS: LAT 41.323376 / LON 1.666349

Ruta no senyalitzada.

Part del recorregut està dins l’espai natural protegit del Parc del Foix.

Descripció del recorregut
L’itinerari comença al Punt d’Informació turística del municipi, situat a l’entrada del nucli dels Monjos. Des d’aquest punt, iniciem la ruta per l’Avinguda Catalunya, creuant el poble dels Monjos fins l’Ajuntament on girarem a l’esquerra pel carrer Anselm Clavé. Continuem fins al final i girem a l’esquerra pel carrer de la Perla; després girem a la dreta seguint el camí asfaltat i deixem enrere el nucli dels Monjos. Creuem la riera de Llitrà i passem per sota els ponts del ferrocarril i del tren d’alta velocitat. Seguim per aquest camí asfaltat paral·lel a les vies i a uns 200m girem a la dreta pel primer camí de terra que trobem.

Aviat arribem a l’indret conegut com els Pins Alts, seguim pel camí uns 200m fins arribar a una cruïlla de camins. Girem a l’esquerra en direcció SE. Ara el camí s’enfila entre bosquines a la dreta i vinyes a l’esquerra. Des d’aquí ja tenim unes bones vistes de la plana penedesenca.

Caminem uns 550m i deixem un camí a la dreta que ens queda elevat, a 100m en deixem un altre a l’esquerra i poc després en una bifurcació girem a l’esquerra. Ara el camí fa baixada i creua una pineda amb un sotabosc ric de plantes aromàtiques, com l’espígol i el romaní. En algun tram d’aquest camí s’hi conserven les marques de les roderes de carro a la roca. Arribem al costat de la font de Penyafel, per veure la font caldrà baixar per un petit sender i tornar a buscar el camí principal.

Creuem el fondo de Mas Granell per un petit pont envoltat de lledoners i continuem el camí fins arribar a la masia i l’ermita de Penyafel, passant per davant d’una bassa recuperada per fomentar la cria d’amfibis al Parc del Foix.

Per fer la tornada seguirem el camí asfaltat que surt de Penyafel en direcció als Monjos, passem pel costat del torrent i la font de Mata-rectors, lloc on hi destaquen grans plataners. Al final del torrent, arribem a una cruïlla i deixem el camí principal per girar a la dreta, passant per sota el pont del tren d’alta velocitat primer, i del ferrocarril després. Destaquen dos grans pins pinyoners al marge esquerre. El camí, ara de terra, segueix cap al nord entre vinyes i, a la següent cruïlla, girem pel camí de l’esquerra. Al cap de pocs metres, passem per sota el pont de l’Escarabina i arribem al punt d’inici del recorregut.

Font de Penyafel

La font, mig amagada al marge del camí, està envoltada de la típica vegetació mediterrània: alzines (Quercus ilex), arç blanc (Crataegus monogina), algun esbarzer (Rubus ulmifolius),… Encara que l’aigua de la font ragi, fet no gaire habitual, no està recomanat beure’n perquè no es pot garantir la seva potabilitat.

I segons diuen les velles tradicions, és en aquest indret on es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Penyafel.

Masia i Ermita de Penyafel
La masia de Penyafel està situada al costat de la capella del mateix nom, es troba documentació d’aquest indret ja l’any 1226 i posteriorment ha tingut moltes modificacions, una d’elles l’any 1696 com consta en una inscripció a la façana.

L’ermita de Penyafel és una capella d’origen romànic ja esmentada al 1131 amb el nom de Penna Fedel “Penya de fidels”. En el seu interior s’hi venera la imatge de la Mare de Déu bruna de Penyafel. En aquesta capella fins a principis del segle XX s’hi conservaven dos retaules gòtics del segle XV obra de Joan Mates que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Torrent i font de Mata-rectors
Dins el torrent, i sota els plataners, hi ha la font que poques vegades raja i que encara conserva restes de la seva estructura original. Els plataners (Platanus x hispanica) donen un aspecte característic a aquest entorn, sobretot a la tardor quan perden les fulles.
Recomanacions
Consulteu la previsió meteorològica abans de fer la ruta.

Porteu calçat adequat per caminar, aigua, gorra i roba d’abric segons l’època de l’any.

L’aigua de les fonts de Penyafel i de Mata-rectors no té garantia sanitària.

Estigueu atents i respecteu la senyalització en cas de batudes.

Respecteu l’entorn natural; emporteu-vos les deixalles.

En cas d’emergència, truqueu al 112.

Ruta de Castell a Castell: Penyafort a Castellet

Ruta lineal que aprofita l’espectacularitat de dos castells d’origen medieval, el castell de Penyafort i el castell de Castellet, per travessar un territori de boscos i vinyes dins l’espai natural protegit del Parc del Foix. La ruta està senyalitzada amb fites verticals.

Fitxa tècnica
Recorregut lineal: 7km 800m (anada i tornada 15 km)
Durada aproximada: 2h 30 min (anada i tornada 5h)
Dificultat: mitja
Ruta circular per fer a peu.

Punt d’inici: Castell de Penyafort

GPS: LAT 41.306286 / LON 1.658249
Punt final: Castell de Castellet
GPS: LAT 41.264538/ LON 1.635600

Ruta senyalitzada dins l’espai natural protegit del Parc del Foix.

Descripció del recorregut
Situats davant el Castell de Penyafort, iniciem la ruta per la pista asfaltada que rodeja l’edifici. Sempre pel camí principal, anem deixant a banda i banda varis trencalls. Passem per davant de diverses masies i creuem el torrent de Sal i Pebre. Continuem pel camí principal asfaltat deixant altres trencalls a dreta i esquerra fins arribar a un encreuament de camins. Nosaltres girem a l’esquerra, per un camí terrer que ens porta a la masia de Mas Bellestar. Davant la porta del baluard girem a la dreta pel costat d’uns antics corrals. Continuem el sender entre vinyes i bosc fins trobar un camí més ample que agafarem cap a l’esquerra i poc després una pista asfaltada que agafarem també a l’esquerra. Just al primer revolt, la deixem per continuar recte resseguint la finca de Mas Pigot al costat d’una vinya. Veiem la masia i les restes d’un antic columbari. Continuem pel marge de la vinya, baixem a la terrassa inferior fins trobar un corriol a mà esquerra que s’endinsa cap el bosc. Hem d’anar seguint aquest sender que travessa una zona frondosa fins arribar a unes antigues feixes de conreu. Les resseguim pel marge esquerre i continuem pel sender que va pujant entre la vegetació fins arribar a una pista forestal més ampla. Continuem cap a la dreta, vorejats de bosc, deixant enrere alguns trencalls. Arribem a un encreuament enmig d’una zona agrícola i continuem pel camí de l’esquerra que baixa lleugerament fins trobar, al cap de 100m, un trencall de camins (el de l’esquerra està tancat per una cadena). Continuem pel corriol de la dreta que ens portarà fins al poble de Torrelletes. Un cop hi arribem, baixem uns graons a l’esquerra i anem pel carrer Sta. Magdalena fins al final, on el carrer continua per un camí de terra. En el primer revolt agafem un sender a la dreta que s’endinsa dins el matollar. Al cap d’uns 600 m trobem un camí més ample que seguim cap a l’esquerra fins trobar el pas que creua el torrent de la Cluca. Continuem entre vinyes per l’altra banda del torrent i girem a la dreta en direcció a la carretera local BV 2117. La voregem uns 10 m per l’esquerra sense creuar-la i continuem per la pista asfaltada que veiem al davant i que ens portarà fins al poble de Castellet.
Castell de Penyafort
La part més antiga d’aquest conjunt arquitectònic és la torre circular, probablement datada del segle XII, que correspon a les restes de la casa natal de Raimon de Penyafort (1185-1275). A més d’aquesta torre medieval, el conjunt comprèn diversos edificis construïts a partir del segle xvii, que varen ser convent dominic fins a la desamortització de Mendizábal el 1836. A partir d’aquest moment l’edifici passà a mans de la família burgesa Puig i Llagostera, que hi féu la seva residència d’estiueig. Durant dècades han estat diversos els propietaris d’aquest edifici, que hi han fet reformes i projectes varis, fins que l’any 2001 passà a ser de propietat municipal.
Parc del Foix. Pantà de Foix
El Parc del Foix és un espai natural protegit de més de 3.100 ha de caràcter agrícola i forestal. Inclou territoris de Santa Margarida i els Monjos i Castellet i la Gornal. N’és destacable el riu Foix que travessa tot el parc i conserva espais humits de gran valor natural i ecològic, especialment a la zona de l’embassament.

Depenent de l’època de l’any hi podem observar gran quantitat d’aus com el bernat pescaire, la fotja, l’ànec collverd o el corb marí entre altres.

Recomenacions
Consulteu la previsió meteorològica abans d’iniciar la ruta.

Porteu calçat adequat per caminar, aigua, gorra i roba d’abrigar segons l’època de l’any. Hi ha fonts amb aigua potable als pobles de Torrelletes i Castellet.

Estigueu atents i respecteu la senyalització en cas de batudes.

En cas d’emergència, truqueu al 112.

Castells de marca

Castells de Marca és una ruta circular que es pot fer d’una tirada, o bé recorrent els castells (Castell de Penyafort, Castell d’Olèrdola i Castell de Castellet) per etapes a partir de tres trams diferenciats. La proposta pretén donar a conèixer tres conjunts patrimonials i turístics, actualment conservats a la comarca, de l’antiga línia fortificada que defensà les terres conquerides a l’Al-Andalus en els primers segles medievals.

Fitxa tècnica

TRAM 1 – CASTELL DE PENYAFORT AL CASTELL D’OLÈRDOLA
Distància recorreguda: 9,5 km
Altura màxima: 319 m / Altura mínima: 147 m
Font d’aigua potable: exterior del Conjunt Monumental d’Olèrdola

TRAM 2 – CASTELL D’OLÈRDOLA AL CASTELL DE CASTELLET
Distància recorreguda: 10,4 km
Altura màxima: 452 m / Alçada mínima: 114 m
Font d’aigua potable: exterior dels Conjunts Monumentals d’Olèrdola i Castellet

TRAM 3 – CASTELL DE CASTELLET AL CASTELL DE PENYAFORT
Distància recorreguda: 6,9 km
Altura màxima: 243 m / Altura mínima: 126 m
Font d’aigua potable: Castellet i Torrelletes

Tram 1 - Castell de Penyafort a Castell d'Olèrdola
El punt d’inici és el castell de Penyafort, edificat sobre una penya del riu Foix.
La ruta baixa cap al riu, per continuar per la plana i acostar-se a un entorn industrialitzat. En aquest punt caldrà està atents a la circulació de vehicles fins arribar a Santa Margarida, ara pràcticament en ruïnes. Continua per camins enmig de vinyes i pinedes amb un sotabosc ric en plantes aromàtiques fins l’ermita de Penyafel. El camí segueix en direcció al Parc d’Olèrdola, prop de Mas Granell la ruta coincideix amb el PR-C 148, passa per la masia de Can Castellví i baixa al fondo de la Seguera. La pujada al castell d’Olèrdola, punt final de la ruta, és per la font de l’Alba.
Tram 2 - Castell d'Olèrdola al Castell de Castellet
Des del Castell d’Olèrdola es segueix fins el Turó de les Tres Partions pel GR 92-3. Des de la part alta de la ruta es tenen unes vistes privilegiades del mar Mediterrani i les poblacions de la costa del Garraf. Més endavant deixa el GR 92-3 per continuar en direcció sud i enllaçar amb el GR 92. Creua antigues masies, com la Casa Alta, avui abandonades i mig enrunades. A partir de Can Balaguer, el camí es converteix en corriol enmig d’una vegetació de brolla mediterrània.
Descendeix fins al torrent del Llampeig, per continuar fins a Castellet. La plaça del castell és un bon punt per emmirallar-se a les aigües del pantà de Foix i descobrir-hi alguns dels ocells que hi viuen o hi son de pas.
Tram 3 - Castell de Castellet al Castell de Penyafort
Aquest tram coincideix amb la ruta senyalitzada del Parc del Foix «de castell a castell» i recorre aquest espai natural protegit en la vessant més occidental.

Des de la part alta del poble de Castellet surt la pista que porta a Torrelletes, travessa una pineda i conreus de vinya i oliveres. Després de creuar un torrent, el camí s’enfila envoltat de pins, garrics, llentiscles i algun margalló i arriba a Torrelletes. Es continua en direcció nord cap al municipi de Santa Margarida i els Monjos, per diversos corriols enmig del bosc. Passa per Mas Pigot, des d’on podem gaudir d’una bona panoràmica de la Serralada Prelitoral i la plana del Penedès. Continua per la masia de Mas Ballestar, Cal Noi i Cal Magí per arribar al Castell de Penyafort.

Altres rutes i itineraris que passen pel terme municipal

Camí ramader de Marina.
De la Cerdanya al Penedès

Ruta de Vilafranca al Castell de Penyafort

Sender
de la Via Augusta

Informacions importants

Horari del centre d’informació

Dissabtes, diumenges, festius i ponts
de 10:00 a 14:00h

Més informació i reserves

Tel: 669 28 75 39
turisme@smmonjos.cat