ITINERARI audioguiat
Les dones durant la Segona República i la Guerra Civil a Santa Margarida i els Monjos
Us proposem un itinerari pel municipi en clau de gènere per resseguir el paper de les dones durant la Segona República i la Guerra Civil. Un itinerari creat en el marc del projecte La Memòria de Totes, impulsat per l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos des del 2021. La proposta neix amb l’objectiu de recuperar i posar en valor la història de les dones del municipi a través d’un procés participatiu obert a totes les veïnes.
1. EL XIRINGUITO: UN MENJADOR INFANTIL DURANT LA GUERRA
El “Xiringuito”, com es coneixia popularment el local de la Societat Cooperativa Agrícola, es trobava ubicat a l’espai que ara ocupa la pista poliesportiva de Santa Margarida i els Monjos. Durant la guerra, aquest antic espai social es va convertir en menjador infantil, on les dones van desenvolupar una tasca clau pel que fa el proveïment, l’alimentació i la cura dels infants. El menjador va estar en funcionament fins el 5 de novembre de 1938, quan un dels bombardejos que arribaren al municipi el va destruir.
2. EL TALLER DE MUNTATGE D’AVIONS DE LA MARGARIDOIA
Durant la Guerra Civil algunes dones es van mobilitzar al front de batalla, però sobretot el seu treball es va desenvolupar a la rereguarda creant xarxes de cooperació per la supervivència i sumant-se a la resistència antifeixista. Elles van ser el motor del subministrament d’aliments, roba, higiene, sanitat i assistència però també van participar en molts altres àmbits com la indústria de guerra i el muntatge d’avions. Aquest és el cas de l’antiga Societat Coral i d’Esbarjo La Margaridoia, habilitada com a taller mecànic per a la construcció i reparació d’avions republicans Polikarpov I-15 Xatos.
3. LA PRIMERA ESCOLA DE LA RÀPITA
Amb l’arribada de la Segona República es prengueren mesures per millorar l’alfabetització de la població. Una iniciativa important en el cas de les dones ja que patien els índexs més alts d’analfabetisme. Per primera vegada el dret a l’educació es feia realitat i s’implantava un model educatiu laic, gratuït i basat en els principis de la coeducació. A la Ràpita, el novembre de 1931 s’inaugurava l’antiga escola, un projecte iniciat gràcies a Maria Teresa Casas i de Ayxemús qui va cedir gratuïtament els terrenys amb la condició que s’hi edifiqués una escola per als nens i nenes.
4. L’ANTIC CAMP D’AVIACIÓ DELS MONJOS
La implicació de les veïnes del municipi també va estar present en la història de la l’aeròdrom dels Monjos. El funcionament de l’antic camp d’aviació també va ser possible gràcies a la feina indispensable de les dones del poble que s’encarregaren de l’alimentació o l’acollida del personal que hi treballava, sense deixar de banda les tasques de cura de la família, la llar i les feines agrícoles entre moltes d’altres.
PROJECTE PARTICIPATIU LA MEMÒRIA DE TOTES
A totes les dones que estigueu interessades a participar al projecte us animem a contactar amb el Servei d’Igualtat:
93 898 08 10
Igualtat.monjos@smmonjos.cat
o bé WhatsApp 608 056 097