FIRES
FESTES
MERCATS

Esdeveniments a Santa Margarida i els Monjos

Santa Margarida i els Monjos compta també amb elements patrimonials de gran interes, i a més a més de desenes d’activitats, com el Remeiart, el Mercat, la Fira de Transhumància a l’octubre o el Mercat no sedentari, entre altres.

Mercat no sedentari dels diumenges

Roba, alimentació, plantes, parament… Al mercat dels Monjos es pot trobar gairebé de tot i en diumenge. Això, unit a unes bones condicions d’aparcament i a una oferta acurada han fet que durant més de 25 anys, el mercat s’hagi convertit en un referent a la comarca i a nombroses zones de l’àrea metropolitana.

Cada diumenge pels volts de les 7 del matí, els carrers propers a l’aparcament d’entrada als Monjos comencen a rebre la visita d’uns vells coneguts. Cotxes, furgonetes o petits camions carregats amb fruita, verdura, roba i parament de la llar, estris, plantes, aliments diversos, o mil productes més que de mica en mica van sortint dels seus receptacles per ser ordenats en un mosaic multicolor de productes.

El mercat es celebra tots els diumenges al matí i té actualment 1.200 metres lineals de venda que es distribueixen entre la rambla de Penyafel, l’avinguda de Cal Salines i una zona de l’aparcament del mercat.

Remeiart

El Remeiart va néixer l’any 2011 a Santa Margarida i els Monjos com a projecte de difusió i coneixement de les herbes remeieres impulsat des de l’Ajuntament i fet amb la col·laboració de les entitats i el teixit econòmic local amb l’objectiu de donar a conèixer les herbes des de tots els seus possibles àmbits: salut, benestar, alimentació, botànica, etc.

La Fira Remeiart es duu a terme cada primer diumenge de juny al recinte del Castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos, i està dedicada íntegrament a les herbes remeieres i a tots els productes que es poden crear amb elles.

Carnaval

La rua esdevé un dels actes diürns més importants de les nostres comarques en nombre de participants i de públic i està considerada l’acte de caire familiar més participatiu del carnaval, doncs són moltes les comparses formades per colles o membres d’una mateixa família que hi participen.

 

Fira de la Transhumància

La Fira de la Transhumància es fa l’octubre als Monjos i aplega productors i artesans de productes relacionats amb la ramaderia i els vins i caves.

La Fira s’emmarca en el projecte ‘Camí Ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès’, que neix de la inquietud dels municipis de Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia, entre altres organismes i entitats, amb l’objectiu de preservar, potenciar i promoure la transhumància i els camins ramaders a Catalunya, dedicant especial atenció a l’antiga ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu i el litoral al Penedès i el Garraf, des de l’edat mitjana.

L’acord de col·laboració signat pels tres Ajuntaments posa de manifest la voluntat d’unir esforços i crear sinèrgies amb l’objectiu comú de posar en valor aquest patrimoni històric, cultural i ambiental, i convertir-lo en recurs de desenvolupament econòmic i turístic a nivell local i regional.

Festa del Most

La Festa del Most de la Ràpita dóna tret de sortida a dos caps de setmana d’activitats. A part del Corre-cellers també hi podràs trobar concurs de podar ceps, una gimcana de tractors, un corremost pels carrers del poble, sardinada popular, xocolatada, actuacions de música, corre-cellers… i no us podeu perdre la Mostra de vins D.O. Penedès i Cava, un espai amb una gran exposició amb una diversitat de vins i caves de tota la comarca on podreu degustar cada un d’ells!

Vine a una de les festes vinícoles més representatives del Penedès!

Festes Majors

Cada municipi té el seu tret diferenciador en termes culturals i festius. A Santa Margarida i els Monjos parlar de festa és fer referència a la tradició de les festes majors, tant les petites a l’hivern com les principals a l’estiu i la tardor, que des dels diferents nuclis i entitats s’organitzen per al gaudi de xics, xiques i grans.

Tradicionalment se celebren amb motiu d’una festivitat patronal: Sant Antoni Abat al gener als Monjos, Sant Raimon de Penyafort també al gener a la Ràpita, Santa Margarida al juliol als Monjos, Sant Domènec de Guzmán a l’agost a la Ràpita i al voltant de la festa del Pilar a l’octubre a Cal Rubió.